jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tarta gruszkowa z kremem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wyśmienita tarta do kawy i herbaty

Tarta gruszkowa z kremem orzechowym

Składniki:

Tarta gruszkowa z kremem orzechowym

 

  • CIASTO;
  • 35 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 13 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • tłuszcz- do formy
  • mąka- do posypania
  • NADZIENIE:
  • 60 dag gruszek
  • 10 dag orzechów włoskich, podzielonych na połówki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyn waniliowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • kakao- do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowa z kremem orzechowym
Zagnieść mąke z żółtkiem, utartym tłuszczem w płatkach, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jednolitą masę. Przykryć, wstawić na około 1/2 godziny do lodówki.
Rozwałkować ciasto w kształcie koła na posypanej mąką stolnicy. Posmarować tłuszczem okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm, wyłożyć ciastem. Piec przez 15-20 minut w temp. 225 stop. C. Wyjąc upieczony spód z formy i ostudzić.
Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a nastepnie na mniejsze cząstki. Dusić 2 minuty we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Wyjąć, osączyć na sitku.
Kilka połówek orzechów odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Rozetrzeć budyń z 4 łyżkami mleka i cukru. Zagotować resztę mleka z rdzeniem laski wanilii, dodać budyń, wymieszać, zagotować. Dodać posiekane orzechy, rozsmarować na spodzie przestudzona masę. Obłożyć gruszkami, środek udekorować odłożonymi połówkami orzechów.
Zagotować galaretkę z resztą cukru, polać rozłożone owoce. Wstawić tartę do lodówki. Przed podaniem brzeg oprószyć kakao.

Tagi:

ciasto tarta