Sposób przygotowania:
Tarta gruszkowa z kremem orzechowym
Zagnieść mąke z żółtkiem, utartym tłuszczem w płatkach, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jednolitą masę. Przykryć, wstawić na około 1/2 godziny do lodówki.
Rozwałkować ciasto w kształcie koła na posypanej mąką stolnicy. Posmarować tłuszczem okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm, wyłożyć ciastem. Piec przez 15-20 minut w temp. 225 stop. C. Wyjąc upieczony spód z formy i ostudzić.
Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a nastepnie na mniejsze cząstki. Dusić 2 minuty we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Wyjąć, osączyć na sitku.
Kilka połówek orzechów odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Rozetrzeć budyń z 4 łyżkami mleka i cukru. Zagotować resztę mleka z rdzeniem laski wanilii, dodać budyń, wymieszać, zagotować. Dodać posiekane orzechy, rozsmarować na spodzie przestudzona masę. Obłożyć gruszkami, środek udekorować odłożonymi połówkami orzechów.
Zagotować galaretkę z resztą cukru, polać rozłożone owoce. Wstawić tartę do lodówki. Przed podaniem brzeg oprószyć kakao.
Rozwałkować ciasto w kształcie koła na posypanej mąką stolnicy. Posmarować tłuszczem okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm, wyłożyć ciastem. Piec przez 15-20 minut w temp. 225 stop. C. Wyjąc upieczony spód z formy i ostudzić.
Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a nastepnie na mniejsze cząstki. Dusić 2 minuty we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny. Wyjąć, osączyć na sitku.
Kilka połówek orzechów odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Rozetrzeć budyń z 4 łyżkami mleka i cukru. Zagotować resztę mleka z rdzeniem laski wanilii, dodać budyń, wymieszać, zagotować. Dodać posiekane orzechy, rozsmarować na spodzie przestudzona masę. Obłożyć gruszkami, środek udekorować odłożonymi połówkami orzechów.
Zagotować galaretkę z resztą cukru, polać rozłożone owoce. Wstawić tartę do lodówki. Przed podaniem brzeg oprószyć kakao.