Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ciasto bounty z likierem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Krucha tarta z mega kokosowym nadzieniem i polewą czekoladową. Doskonała na spotkanie z przyjaciółką lub na świąteczny stół.

Ciasto bounty z likierem

Składniki:

Ciasto bounty z likierem

 

  • opakowanie gotowego ciasta na tartę
  • 400 ml mleka
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
  • budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80-90 g masła
  • polewa:
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto bounty z likierem
Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Studzimy.

Pół szklanki mleka mieszamy z budyniem, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w małe kostki masło i mieszamy do rozpuszczenia. Krem odstawiamy na chwilę do przestudzenia, po czym wykładamy na spód.

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Masło rozpuszczamy ze śmietaną i cukrem w rondelku. Dodajemy żelatynę i kakao, całość mieszamy do połączenia składników. Powstałą polewą dekorujemy wierzch ciasta.

Gotowe odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, żeby wszystko stężało.