anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta gruszkowa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo prosta tarta i bardzo dobra,polecam:)

Tarta gruszkowa

Składniki:

Tarta gruszkowa

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • sok z jednej cytryny

 

  • nadzienie:
  • 5 dużych gruszek lekko miękkich
  • 2 galaretki agrestowe.
  • margaryna Kasia do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowa
Jajka rozbić do naczynia, roztrzepać mikserem,wiedełkami do piany,dodaćcukier i dalej ubijać na gładka masę,pod koniec ,dodać mąkę i sok z cytryny. Blaszkę wysmarować lekko margaryną Kasią,posypać bułką tartą,wylać ciasto do foremki,piec w 180 °C około 20-25 min. Upieczone ciasto wystudzić,gruszki obrać, pokroić na ćwiartki,do garnka nalać 1/2 litra gotującej wody,wsypać 2 czubate łyżki cukru,nadziewać gruszki na widelec,maczać w osłodzonej wodzie,układać na ciasto. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody,wystudzić(najlepiej wstawiając naczynie do zimnej wody,gdy galaretka zacznie tężeć polewać łyżką na ciasto,wstawić do lodówki na 1,5 godz. Smacznego.