Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowa
1. Rozkładamy ciasto francuskie na blacie lub stole, wycinamy z nich okrągłą formę i układamy na pergaminie na blaszce.
2. Do miksera wkładamy 170g migdałów, masła 70g, mąki i cukru z 50g. Miksujemy to na jedną masę, gdy już to osiągniemy smarujemy nasze krążki z ciasta francuskiego tak by brzegi zostały nienaruszone.
3. Następnie obieramy jabłka i kroimy je w plastry by móc ułożyć je na cieście, pamiętając aby brzegi zostały nienaruszone.
4. Gdy już skończymy układać, roztapiamy resztę masła i polewamy delikatnie tarty, następnie posypujemy cukrem i wkładamy do pieca na 185 stopni i ok. 12 minut.
5. Pozostałe migdały prażymy na patelni i rozsypujemy je na pergaminie, z cukru robimy karmel i zalewamy prażone migdały. Gdy już wszystko zastygnie łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miksera robiąc z tego proszek. Gdy mamy już gotowe tarty rozsypujemy nasza migdałową pralinę po talerzu, kładziemy nasza cieplutką tartę i na sam środek tarty kładziemy lody.
2. Do miksera wkładamy 170g migdałów, masła 70g, mąki i cukru z 50g. Miksujemy to na jedną masę, gdy już to osiągniemy smarujemy nasze krążki z ciasta francuskiego tak by brzegi zostały nienaruszone.
3. Następnie obieramy jabłka i kroimy je w plastry by móc ułożyć je na cieście, pamiętając aby brzegi zostały nienaruszone.
4. Gdy już skończymy układać, roztapiamy resztę masła i polewamy delikatnie tarty, następnie posypujemy cukrem i wkładamy do pieca na 185 stopni i ok. 12 minut.
5. Pozostałe migdały prażymy na patelni i rozsypujemy je na pergaminie, z cukru robimy karmel i zalewamy prażone migdały. Gdy już wszystko zastygnie łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miksera robiąc z tego proszek. Gdy mamy już gotowe tarty rozsypujemy nasza migdałową pralinę po talerzu, kładziemy nasza cieplutką tartę i na sam środek tarty kładziemy lody.