Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tarta a'la kinder Coutry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza propozycja to tarta w stylu batoników Kinder Coutry. Mamy tu kruchy spód, aksamitny biały krem oraz polewę czekoladową z preparowanym ryżem.

Tarta a'la kinder Coutry

Składniki:

Tarta a'la kinder Coutry

na ciasto kruche:

na masę kremową:

na masę czekoladową:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 20 g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania:

Tarta a'la kinder Coutry
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy. Układamy ciasto w formie do tarty. Obciążamy grochem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy groch. Pieczemy kolejne 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa kremowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy do masy.

Masa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietanę lekko podgrzewamy. Zalewamy podgrzaną śmietaną czekoladę. Zostawiamy aby lekko namiękła. Mieszamy.

Na wystudzone ciasto układamy masę kremową. Chłodzimy godzinę. Na masie kremowej smarujemy masę czekoladową. Dekorujemy ryżem preparowanym. Studzimy w lodówce przez dwie godziny.