krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

tarta jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

do galaretki dodać 1/3 wody mniej jak w przepisie

tarta jabłkowa

Składniki:

tarta jabłkowa

 

  • 3 jajka
  • 6 płaskich łyżek cukry
  • 5 płaskich łyżek mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki jabłkowej lub agrestowej

Sposób przygotowania:

tarta jabłkowa
Całe jajka i cukier ubić w mikserze lub spręrzyną dodać mąkę i sok wymieszać przelać do blaszki lub tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 minut z tym że pod koniec pieczenia zdecydowanie zmniejszyć tęperature. W tym czasie rozpuścić galaretkę dodając 1/3 wody mniej jak w przepisie, pozostawić do ostygnięcia. Jabłka obrać pokroić na ósemki i włożyć do osłodzonego wrzątku. Biszkopt po upieczeniu ostudzić ułożyć warstwę jabłek zalać tężejącą galaretką wstawić do lodówki aby równomiernie zastygła.