mundek1011

mundek1011

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

tarta jabłkowo-karmelowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, wszystkim zasmakuje

tarta jabłkowo-karmelowa

Składniki:

tarta jabłkowo-karmelowa

 

  • 20 dag maki,
  • 10 dag zimnego masła,
  • 5 łyzek cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyzka octu,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • 75 dag kwaśnych jabłek,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyzka masła,
  • niecałe pół szklanki cukru,
  • 2 łyzki soku jabłkowego

Sposób przygotowania:

tarta jabłkowo-karmelowa
Do maki dodajemy pokrojone, zimne masło, cukier, sól, ocet, roztrzepane jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 40 minut do lodówki. Jabłka obieramy, wydrazamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Sok z cytryny wyciskamy na nasze jabłka. Ciasto rozgniatamy i rozwałkowujemy na posypanej maka stolnicy. Wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, umieszczamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i pieczemy 10 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wkładamy jabłka, na wierzch rozrzucamy wiórki masla, pieczemy 20 minut. W garnku na małym ogniu stapiamy cukier, wlewamy sok jabłkowy, gotujac mieszamy, az do osiagniecia konsystencji karmelu. Cisato wyjmujemy z piekarnika, polewamy karmelem i pieczemy jeszcze około 8 minut w 250 stopniach.