Sposób przygotowania:
tarta jabłkowo-karmelowa
Do maki dodajemy pokrojone, zimne masło, cukier, sól, ocet, roztrzepane jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 40 minut do lodówki. Jabłka obieramy, wydrazamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Sok z cytryny wyciskamy na nasze jabłka. Ciasto rozgniatamy i rozwałkowujemy na posypanej maka stolnicy. Wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, umieszczamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i pieczemy 10 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wkładamy jabłka, na wierzch rozrzucamy wiórki masla, pieczemy 20 minut. W garnku na małym ogniu stapiamy cukier, wlewamy sok jabłkowy, gotujac mieszamy, az do osiagniecia konsystencji karmelu. Cisato wyjmujemy z piekarnika, polewamy karmelem i pieczemy jeszcze około 8 minut w 250 stopniach.