InesS

InesS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta jabłokwa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki, łatwy, smaczny deser.

Tarta jabłokwa

Składniki:

Tarta jabłokwa

 

Sposób przygotowania:

Tarta jabłokwa
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj całą margarynę (najlepiej dodawaj po kawałku, łatwiej będzie wyrobić ciasto), olej i wodę. Szybko wyrób ciasto (margaryna nie może się roztopić) i odłóż do lodówki na godzinę lub dwie, by dobrze się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj i włóż na okrągłą blachę, formując dosyć wysokie brzegi. Nadmiar ciasta możesz odkroić, zamrozić i później wykorzystać, mrożone ciasto francuskie jest równie dobre, co świeże. Pokrój jabłka w dowolne kształty, ułóż wedle uznania na cieście, posyp cukrem i cynamonem. Schłodzoną tartę włóż do piekarnika nagrzanego do 250C i piecz około 30 minut.