Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kawowy orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto orzechowe z pysznym kremem kawowym.

Kawowy orzechowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowy orzechowiec

 

Sposób przygotowania:

Kawowy orzechowiec
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem na puszystą masę. Wsypać zmielone orzechy wymieszane z bułką tartą. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z masą. Wyłożyć do formy do pieczenia 23x33cm. Piec 40minut w temperaturze 180 stopni. Placek wystudzić, a następnie przekroić na 3 części. KREM: Odlać ćwierć szklanki z mleka i połączyć z mąkami. Resztę mleka wlać do garnuszka, wsypać cukier i wlać napar kawowy. Gdy zacznie wrzeć, wlać mleko z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć i powoli dodawać zimny budyń, likier, ciągle ucierając. Kawową masą przekładać placki orzechowe. Można polać polewą np czekoladową. Smacznego!
Kawowy orzechowiec
Do żółtek dodać orzechy włoskie wymieszane z bułką tartą.
Kawowy orzechowiec
Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Kawowy orzechowiec
Zimny budyń dodawać partiami do zmiksowanego masła.
Kawowy orzechowiec
Przekrojony placek przełożyć masą kawową.