aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Orzechowo- kawowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo dobre ciasto orzechowo- kawowe.

Orzechowo- kawowe ciasto

Składniki:

Orzechowo- kawowe ciasto

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 8 łyżek cukru
  • 8 jaj
  • 8 łyżek orzechów włoskich mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 garście orzechów włoskich grubo pokrojonych
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • do smaku kawa rozpuszczalna
  • 1,5 szt masła
  • do smaku cukier puder
  • 2 łyżki alkoholu
  • DODATKOWO:
  • 1 szt polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Orzechowo- kawowe ciasto
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i orzechami mieszamy. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach około 35 minut, zimny przekrawamy na pół. Biszkopt ciemny wykonujemy tak samo jak biszkopt orzechowy, ale nie przekrawamy go na pół tylko pozostawiamy cały. Masa kawowa: Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną oraz alkoholem do smaku. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy- masa kawowa- biszkopt ciemny- masa kawowa- biszkopt orzechowy- polewa