Sposób przygotowania:
Ciasto kawowe z pianką truskawkową
Zaparzamy napar z 6 łyżeczek kawy, następnie studzimy go i przecedzamy (po odlaniu musi być 1 szklanka płynu). Jajka ubijamy z 1/2 szklanki cukru. Do ubitych jajek dodajemy kolejno małymi porcjami: napar kawowy, przesianą mąkę, pozostały cukier, mleko i proszek do pieczenia. Po połączeniu składników ciasto powinno być lejące. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 40 minut (warto zrobić próbę patyczkiem – wbijamy patyczek w ciasto i wyciągamy, jeśli nie jest oblepiony ciastem, placek jest gotowy). Zimne ciasto rozkrawamy na grubości, połówki nasączamy likierem kawowym, smarujemy marmoladą, składamy. Przygotowujemy mleczna pianka: galaretki rozrabiamy w 1/2 litra gorącej, ale nie wrzącej wody. Kiedy zaczną tężeć, ubijamy śmietankę na sztywno przez kilka minut na najwyższych obrotach (śmietanka powinna być schłodzona). Gdy śmietanka będzie już ubita, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i wszystko jeszcze razem mieszamy. Gotowe mleczna pianka wylewamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce i odstawiamy do stężenia.