slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 939]

Tarta kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną kruchą tartę z kremem kokosowym. Krem do tarty posłodziłam miodem. Tarta kokosowa to smaczne i proste w przygotowaniu ciasto na zimno. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam

Tarta kokosowa

Składniki:

Tarta kokosowa

 

  • ciasto: 100 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 szkl mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody
  • oraz: gorzka czekolada do dekoracji
  • ciastka i mięta do dekoracji
  • forma do tarty o śred. 20 cm

Sposób przygotowania:

Tarta kokosowa
Z masła, jajka, mąki, cukru oraz proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na ciasto kruche nakładamy papier do pieczenia i dla obciążenia wsypujemy szklankę suchej fasoli. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą i studzimy.

Mleczko kokosowe wstawiamy dzień wcześniej do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy białą, stałą część mleczka kokosowego, dolewamy miód i miksujemy razem. Do masy kokosowej wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy dokładnie. Przelewamy kokosowy krem na upieczony spód tarty i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy.