gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami jest proste w przygotowaniu i mega smaczne. Polecam wypróbowanie przepisu.

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto;

Pozostałe składniki;

  • 3 budynie śmietankowe (po 35 g każda),
  • 4 łyżki cukru,
  • 3,5 szklanki mleka,
  • 4-5 dużych jabłek.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami
Ciasto;

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i szybko zagniatamy ciasto.

Dzielimy na dwie części.

Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy o lodówki na 1 godzinę.

Do rondelka wlewamy 3 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. 

Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy.

Wlewamy do mleka, cały czas mieszamy aż powstanie gęsta masa. Gdy budyń zacznie się gotować zdejmujemy z palnika.

Jabłka obieramy i kroimy w piórka.

Na blaszkę 20/30 cm wykładamy jedną część ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy 10-15 minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, budyń i drugą części ciasta.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)