Sposób przygotowania:
Mazurek malinowy z różamiETAP 1:
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z krupczatką, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzone masło, śmietanę oraz żółtka.
Całość posiekać najpierw nożem, a później zagnieść rękami, aż wszystko się połączy.
Ciasto podzielić na części 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować do wielkości dna formy o średnicy 26 cm.
ETAP 2:
Resztę ciasta rozwałkować bardzo cienko na grubość ok 2 mm. i wykrawać kółeczka o średnicy 2 cm. Cztery kółka kłaść koło siebie zakładając jedno na drugie. Brzegi smarować wodą, aby ciasto się sklejało.
Zwinąć w rulonik jak najciaśniej i przeciąć na pół.
Brzeg ciasta zwilżyć wodą i przyklejać różyczki. Ciasto przed pieczeniem schłodzić w lodówce i spód nakłuć widelcem.
Piekarnik nagrzać do 190*C . Piec przez ok 25 min. Jedną różyczkę do dekoracji upiekłam oddzielnie (5 min)
ETAP 3:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok 10 min. Mus malinowy zagotować z cukrem.
Zdjąć z ognia i włożyć napęczniałą żelatynę.
Mieszać, aż żelka się rozpuści. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale nie zagotować.
Wrzucić połamaną na kostki czekoladę, po minucie mieszać, aż się rozpuści.
ETAP 4:
Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną ubić na sztywno. Mus malinowy wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i całkiem wystudzić.
Do chłodnego wmieszać delikatnie ubitą śmietankę. Gotowy, gęsty krem wylać na upieczone kruche ciasto.
Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego :)
biedroneczki
testing223
testing223