SUPERPRZEPIS

Mazurek malinowy z różami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Mazurek malinowy z różami Więcej zdjęć (3)

Mazurek, czyli cienkie, kruche ciasto wypełnione kremem. Brzeg mojego mazurka ozdobiłam różyczkami z ciasta, a środek wypełniłam słodko-kwaśnym, malinowym kremem z białą czekoladą.

Składniki:

Mazurek malinowy z różami

CIASTO KRUCHE:

  • 1 1/2 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia

KREM MALINOWY:

Sposób przygotowania:

Mazurek malinowy z różami

ETAP 1:

Mazurek malinowy z różami
Zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z krupczatką, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzone masło, śmietanę oraz żółtka.

Całość posiekać najpierw nożem, a później zagnieść rękami, aż wszystko się połączy.

Ciasto podzielić na części 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować do wielkości dna formy o średnicy 26 cm.

ETAP 2:

Mazurek malinowy z różami
Cztery kółka zakładać jedno przy drugim.

Resztę ciasta rozwałkować bardzo cienko na grubość ok 2 mm. i wykrawać kółeczka o średnicy 2 cm. Cztery kółka kłaść koło siebie zakładając jedno na drugie. Brzegi smarować wodą, aby ciasto się sklejało.
Zwinąć w rulonik jak najciaśniej i przeciąć na pół.
Brzeg ciasta zwilżyć wodą i przyklejać różyczki. Ciasto przed pieczeniem schłodzić w lodówce i spód nakłuć widelcem.

Piekarnik nagrzać do 190*C . Piec przez ok 25 min. Jedną różyczkę do dekoracji upiekłam oddzielnie (5 min)

ETAP 3:

Mazurek malinowy z różami
Mus malinowy zagotować i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok 10 min. Mus malinowy zagotować z cukrem.

Zdjąć z ognia i włożyć napęczniałą żelatynę.

Mieszać, aż żelka się rozpuści. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale nie zagotować.

Wrzucić połamaną na kostki czekoladę, po minucie mieszać, aż się rozpuści.

ETAP 4:

Mazurek malinowy z różami
Krem wylać na upieczone, kruche ciasto.

Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną ubić na sztywno. Mus malinowy wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i całkiem wystudzić.

Do chłodnego wmieszać delikatnie ubitą śmietankę. Gotowy, gęsty krem wylać na upieczone kruche ciasto.

Odstawić do całkowitego stężenia.

Smacznego :)