Sposób przygotowania:
Tarta korzenna z owocami leśnymi
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z niecałą kostką miękkiego masła lub margaryny. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier brązowy, przyprawę korzenną, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Schłodzić z pół godziny w lodówce, Blachę do tartej natłuśc- -ić, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Owoce rozmrozić i odsączyć, by ciasto nie przesiąkło wilgocią. Ciasto wyjąć i rozwałkować, a potem wylepić nim blaszkę, zalepiając szczególnie na brzegach blaszki. Wstawić na 25 min. do gorącego piekarnika, pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, przestudzić i dekorować wierzch tartej owocami. Kroić i podawać na talerzykach deserowych.