Sposób przygotowania:
Tarta z leśnymi owocami
Robimy kruche ciasto. masło posiekac, dodac pozostale składniki. Zagnieść energicznie, wyrobic na gładkie ciasto. Zawinac w folię i dać na godz. do lodówki. Piekarnik rozgrząc do 150st. Ciasto rozwałkowac na umaconym blacie lub pergaminie. Jelsi jest za miekkie na wałkowanie mozna wykleić nim dno tortownicy wyłozonej pergaminem. Jelsi sie da rozwałkowac do to za pomocą obręczy z tortownicy wykroić spód u przełozyć do tortownicy na pergamin. Ciasto przykryc równiez pergaminm i obciazyc grochem. Piec 25 minut. Wyjac ostudzić.Polewe lub czekolade pokroic. Śmietane zagotowac z chilli. Wylaczyc gaz, dodac czekolade, wymieszac do rozpuszczenia sie, dodać masło, wymieszac. Jesli robimy tylko z gorzkiej a nie lubimy zbytnio gorzkich mas mozna dodać 2-3 łyzki cukru pudru do masy. Mase rozprowadzic na tarcie w tortownicy. Gararetke rozupscic w neiwieielkeij ilsoci wody. Owoce ich spody zanurzac w galaretce i układac na tarcie. Ułożone owoce z wierzchu posmarowac reszta galaretki. Wstawic do lodówki do schłodzenia na ok 2h. Posypac starta czekolada i cukrem pudrem.
wedith1