Sposób przygotowania:
Tarta kremowa z mango
Wykonanie ciasta: 1. Mąkę połączyć z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i uformować w kulę. Zawinąć w folię i schłodzić 30 minut. 2.Po tym czasie, podsypać blat mąką i rozwałkować ciasto na 2 mm grubości, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prostokątnej /do tarty/, o wymiarach 10 cm x 34 cm lub podobnych. 3. Na spód ciasta wyłożyć papier do pieczenia i rozsypać surowe ziarna ryżu lub fasoli, podpiec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C, przez ok. 15 minut, po tym czasie, usunąć papier wraz z zawartością i dopiec ciasto przez kolejne 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia. 4. Po upieczeniu ciasta, wyjąć z formy do całkowitego wystudzenia. Wykonanie kremu: 1. Trawę cytrynową zbić wałkiem, dodać śmietany i przelać do garnka, doprowadzając do wrzenia /nie gotować/, zdjąć z ognia i odstawić do zaparzenia przez 1 godz.. 2. Żółtka ubić z cukrem na blady kolor, dodać śmietanę bez trawy cytrynowej, wymieszać. 3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut. 4. Do garnka przelać krem i gotować przez 2 -3 minuty do zgęstnienia, odstawić i dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. 5. Wystudzony krem przelać na ciasto, równo rozprowadzić na całej powierzchni, wstawić do lodówki na 2 godziny. 6. Mango obrać ze skórki, rozkroić przy pestce i pokroić na wąskie paski, po czym nakładać na wierzch kremu. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
marietta