kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 749]

Tarta makowa z budyniową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną i prostą w przygotowaniu kruchą tartę z budyniową pianką. Polecam na podwieczorek.

Tarta makowa z budyniową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta makowa z budyniową pianką

Na ciasto :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę makową :

  • 500 gram gotowej masy makowej
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki kaszy mannej

Na budyniową piankę :

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy w proszku ( na 0,5 l )

Ponadto :

  • blaszka na tartę o średnicy 22 cm

Sposób przygotowania:

Tarta makowa z budyniową pianką
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy i formujemy kulę. Przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę, nakrywamy widelcem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę makową : do miski wkładamy masę makową, jajko i wsypujemy kaszę manną. Mieszamy.

Przygotowaną masę makową przekładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy budyniową piankę :

w misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier puder i chwilę razem miksujemy, wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników.

Na podpieczoną tartę wykładamy piankę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.
Tarta makowa z budyniową pianką
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy.
Tarta makowa z budyniową pianką
Rozwałkowanego ciasto przekładamy do blaszki.
Tarta makowa z budyniową pianką
Na podpieczony spód przekładamy masę makową.
Tarta makowa z budyniową pianką
Białka ubijamy dodajemy resztę składników i robimy piankę.