Sposób przygotowania:
Tarta makowa z budyniową pianką
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy i formujemy kulę. Przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę, nakrywamy widelcem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową : do miski wkładamy masę makową, jajko i wsypujemy kaszę manną. Mieszamy.
Przygotowaną masę makową przekładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy budyniową piankę :
w misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier puder i chwilę razem miksujemy, wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników.
Na podpieczoną tartę wykładamy piankę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.
Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę, nakrywamy widelcem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową : do miski wkładamy masę makową, jajko i wsypujemy kaszę manną. Mieszamy.
Przygotowaną masę makową przekładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy budyniową piankę :
w misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier puder i chwilę razem miksujemy, wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników.
Na podpieczoną tartę wykładamy piankę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.
SylaUla
kuchenny świat