Sposób przygotowania:
Piernik kawowy z bananemBanan:
Banana pokroić w kostkę.
Ciasto:
Żółtko z cukrem zmiksować i kolejno wymieszać z płynnym miodem oraz ciepłą kawą.
Do mieszanki wsypać mąkę przesianą z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej.
Na końcu ostrożnie wmieszać pianę z białka i kawałki banana.
Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Cisto piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Polewa i wierzch:
W rondelku roztopić masło/mleko/śmietankę z posiekaną czekoladą.
Całość wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Polewą polać wierzch ciasta, który też należy obsypać orzechami.
SylaUla