Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Piernik kawowy z bananem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli nie macie czasu na pracochłonne, świąteczne wypieki to mam dla Was pyszną propozycję, która zresztą sprawdzi się o każdej porze roku. Ten jest ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży.

Piernik kawowy z bananem

Składniki:

Piernik kawowy z bananem

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki miodu (płynnego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kawy (ciepłej i mocnej)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Piernik kawowy z bananem

Banan:

Piernik kawowy z bananem
Można również użyć większej ilości bananów.

Banana pokroić w kostkę.

Ciasto:

Piernik kawowy z bananem
Masa na ciasto będzie dość rzadka, ale taka powinna być.

Żółtko z cukrem zmiksować i kolejno wymieszać z płynnym miodem oraz ciepłą kawą.

Do mieszanki wsypać mąkę przesianą z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej.

Na końcu ostrożnie wmieszać pianę z białka i kawałki banana.

Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Piernik kawowy z bananem
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Cisto piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Polewa i wierzch:

Piernik kawowy z bananem
Ciasto można też posypać dowolnymi orzechami.

W rondelku roztopić masło/mleko/śmietankę z posiekaną czekoladą.
Całość wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Polewą polać wierzch ciasta, który też należy obsypać orzechami.