Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z makiemETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do wykonanego kopczyku dodajemy pozostałe składniki ciasta.
ETAP 2
Zagniatamy je. Gotowe schładzamy około 50 minut. Między czasie przygotowujemy nadzienie makowe.
ETAP 3
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Delikatnie wyrównujemy brzegi odcinając dokoła kawałek ciasta. Z otrzymanego ciasta wykonane zostaną gwiazdki na wierzchu tarty. Na środek rozwałkowanego ciasta wykładamy masę makową, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
ETAP 4
Pozostawiony „margines” zawijamy do środka, nakładając go na mak. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Na mak wykładamy także kilka gwiazdek wyciętych z resztek ciasta. Gwiazdki także smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i dokładnie studzimy.
Przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
ETAP 5
MAK: Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz bakalie. Całość mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche (Czynność ta jest opisana wyżej).