renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bardzo czekoladowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to bardzo smaczne ciasto, zawiera ogromna ilość gorzkiego kakao. Poleca do wypróbowania, smacznego!!!

Bardzo czekoladowy sernik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bardzo czekoladowy sernik

 

  • Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 120 g masła
  • 60 g twarogu 3 razy mielonego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

  • Masa serowa:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 500 g twarogu 3 razy mielonego
  • 40 g niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Polewa na wierzch:
  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w gorącym mleku i ochłodzona

Sposób przygotowania:

Bardzo czekoladowy sernik

Etap 1

Bardzo czekoladowy sernik
W misce nalezy wymieszać mąki, sól, proszek i sodę.

Na początek należy wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Etap 2

Bardzo czekoladowy sernik
Masło, cukier i ekstrakt waniliowy należy ze sobą utrzeć.

W innej misce należy utrzeć ze sobą masło, cukier i ekstrakt waniliowy, pod koniec ucierania, dodać jajko i żółtko.

Etap 3

Bardzo czekoladowy sernik
Ciasto trzeba upiec w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Następnie dodać twaróg, ucierać, a na koniec dokładnie utrzeć z mieszanką mąk. Następnie ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Ciasto przy wykładaniu do pieczenia będzie się kleić, trzeba wtedy maczać łyżkę w gorącej wodzie to pomoże równomiernie wyłożyć ciasto.

Etap 4

Bardzo czekoladowy sernik
Masę mocno czekoladową wykładamy na ochłodzone ciasto.

Gdy ciasto będzie już chłodne to przygotowujemy masę serową. Masło z twarogiem, cukrem, wanilią i solą trzeba utrzeć na pulchną masę, pod koniec dodawać porcjami kakao.

Masę serowa należy wyłożyć na zimne ciasto i schłodzić w lodówce.

Etap 5

Bardzo czekoladowy sernik
Śmietankę ubić na sztywno , dodac cukier, wymieszać a na koniec wymieszać z żelatyną, posmarować polewą ciasto.

Na koniec przygotowujemy polewę śmietanową. Śmietankę należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin, ubić na sztywno, następnie wymieszać z cukrem i żelatyną. Rozprowadzić na cieście i schłodzić.