bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo smaczna i prosta do przyrządzenia strucla z makiem, jest bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Strucla z makiem

Składniki:

Strucla z makiem

 

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • ¾ szklanki mleka letniego

 

 

 

  • Masa makowa:

 

  • 500 gram maku

 

 

  • 3/4 szklanki płynnego miodu

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • 1 olejek migdałowy

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • masło do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Strucla z makiem
Margarynę przekładamy do rondla, rozpuszczamy, studzimy, drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy utarte jajka, drożdże ze śmietaną, ostudzoną margarynę, mleko i sól, wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 godzin, najlepiej na noc.

Mak zalewamy gorącą wodą , pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Do rondla przekładamy masło, roztapiamy, dodajemy ,mak, miód, cukier i żółtka, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.

Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, delikatnie mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt, rozprowadzamy równomiernie masę makową, zwijamy w rulon, przekładamy do kek sówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.

Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, wyrośnięte strucle smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 60 minut.