Sposób przygotowania:
Strucla z makiem
Margarynę przekładamy do rondla, rozpuszczamy, studzimy, drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy utarte jajka, drożdże ze śmietaną, ostudzoną margarynę, mleko i sól, wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 godzin, najlepiej na noc.
Mak zalewamy gorącą wodą , pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Do rondla przekładamy masło, roztapiamy, dodajemy ,mak, miód, cukier i żółtka, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, delikatnie mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt, rozprowadzamy równomiernie masę makową, zwijamy w rulon, przekładamy do kek sówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, wyrośnięte strucle smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 60 minut.
Mak zalewamy gorącą wodą , pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Do rondla przekładamy masło, roztapiamy, dodajemy ,mak, miód, cukier i żółtka, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, delikatnie mieszamy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na prostokąt, rozprowadzamy równomiernie masę makową, zwijamy w rulon, przekładamy do kek sówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, wyrośnięte strucle smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 60 minut.