gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Orzechowa tarta z makiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój mąż bardzo lubi ciasto z makiem ale najlepiej żeby nie były jednakowe. To tym razem postanowiłam upiec tartę orzechową z makiem.

Orzechowa tarta z makiem

Składniki:

Orzechowa tarta z makiem

 

  • Składniki tarty

 

 

  • Masa makowa

 

  • 30 dkg mielonego maku
  • 5 dkg margaryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka marmolady
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • rodzynki.
  • orzechy
  • wiórki kokosowe 1-2 łyżki
  • aromat migdałowy kilka kropli

Sposób przygotowania:

Orzechowa tarta z makiem
Masę makową użyć z puszki ale ja wolę zrobić sama taką masę.

Mielony mak wsypujemy do miski dodajemy cukier. Wlewamy zagotowaną wodę aby mak się zaparzył.

Do maku wlewamy rozpuszczoną margarynę dodajemy marmoladę, miód dodajemy aromat i bułkę tartą mieszamy i studzimy.

Jak mak trochę przestygnie wbijamy jajko mieszamy. Jeżeli trzeba to można dolać jeszcze trochę wody.

Wykonanie ciasta : Masło siekamy z wszystkimi składnikami i szybko zagniatamy ciasto. Formę lekko smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą.

Na blat sypiemy mąkę odejmujemy małą kuleczkę ciasta na gwiazdki. Ciasto wałkujemy w okrąg. Ciastem wyklejamy formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić. Przed pieczeniem nakrywamy ciasto folią aluminiową i wysypujemy np fasolę.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 15 minut. Z podpieczonego ciasta zdejmujemy folię wykładamy masę makową.

Pozostałe ciasto wałkujemy wycinamy gwiazdki i wykładamy na masę makową. Tartę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.

Jak tarta wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi. POLECAM!!!