Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto morelowo śliwkoweETAP 1:
Do misy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić na 30 minut, wsypać cukier, mąkę przesianą z solą, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto.
ETAP 2:
Do wyrabianego ciasta wlać letni stopiony tłuszcz, olejek rumowy i wyrabiać z 5 minut ciasto.
ETAP 3:
Wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Wyrośnięte dobrze ciasto kilka razy przemieszać łyżką do odgazowania.
ETAP 5:
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut.
ETAP 6:
Polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki.
ETAP 7:
Polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia.