ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe jest najlepszym ciastem w naszym domu na różne okazje, jest doskonałą bazą do różnych owoców.

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe

 

  • drożdże 5 dag,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • margaryna stopiona 10 dag,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • olejek rumowy 3 krople,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • wiórki kokosowe 3/4 szklanki,
  • polewa czekoladowa 1 opakowanie + 2 łyżki śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe

ETAP 1:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe
Ciasto można również wyrabiać ręką lub mikserem.

Do misy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić na 30 minut, wsypać cukier, mąkę przesianą z solą, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto.

ETAP 2:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe
Zamiast margaryny dodać masło stopione letnie.

Do wyrabianego ciasta wlać letni stopiony tłuszcz, olejek rumowy i wyrabiać z 5 minut ciasto.

ETAP 3:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe
Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu.

Wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe

Wyrośnięte dobrze ciasto kilka razy przemieszać łyżką do odgazowania.

ETAP 5:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut.

ETAP 6:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe

Polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki.

ETAP 7:

Drożdżowe ciasto morelowo śliwkowe

Polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia.