Sposób przygotowania:
Tarta maślana z truskawkamiPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier waniliowy, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki.
Wyłożenie owoców na ciasto
Ciasto kroję na dwie połowy. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód nakłuwam widelcem.
Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na podpieczonym cieście. Truskawki posypuję cukrem kryształem.
Robienie kratki na cieście
Drugą część ciasta rozwałkowuję i kroję na podłużne pasy. Pasy ciasta układam na truskawkach tworząc kratkę.
Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.