Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tarta maślana z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 500
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Tarta maślana z truskawkami- idealny deser do kawy lub herbaty. Każdemu będzie smakować. Jest szybka i łatwa do przygotowania.

Tarta maślana z truskawkami

Składniki:

Tarta maślana z truskawkami

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 150 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g truskawek,
  • 1 łyżka cukru kryształu do posypania.

Sposób przygotowania:

Tarta maślana z truskawkami

Przygotowanie ciasta

Tarta maślana z truskawkami
Mąkę łączę z masłem i pozostałymi składnikami.

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier waniliowy, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki.

Wyłożenie owoców na ciasto

Tarta maślana z truskawkami
Ciasto podpiekam. Na cieście układam owoce.

Ciasto kroję na dwie połowy. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód nakłuwam widelcem.

Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na podpieczonym cieście. Truskawki posypuję cukrem kryształem.

Robienie kratki na cieście

Tarta maślana z truskawkami
Na owocach robię kratkę z ciasta. Ciasto piekę.

Drugą część ciasta rozwałkowuję i kroję na podłużne pasy. Pasy ciasta układam na truskawkach tworząc kratkę.

Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.