Sposób przygotowania:
Letnia tarta z truskawkami bez pieczenia
Sposób przygotowania spodu: Pokruszone herbatniki zmielić w blenderze na piasek. Dodać kakao i rozpuszczone masło. Wymieszać. Z mokrego piasku uformować spód i boki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zamrażarki (ostatecznie lodówki) na czas przygotowywania kremu. Sposób przygotowania kremu: Do wysokiej miski wrzucić serek mascarpone i od razu wlać śmietanę (takie połączenie uchroni śmietankę przed ubiciem masła). Ubijać na małych obrotach miksera do połączenia składników. Dodać cukru pudru do smaku, sok z cytryny (żeby nie był mdły) i kilka kropel wanilii. Mieszać na dość wysokich obrotach do uzyskania puszystego kremu. Wyłożyć na spód. Udekorować umytymi i pokrojonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
Rady: - Jeżeli nie ma akurat dostępnych świeżych truskawek, możesz je zastąpić innymi owocami. Świetnie się sprawdzą: maliny, jeżyny, jagody, borówki, a nawet brzoskwinie z puszki :) - Jeżeli przygotowujesz ciasto z truskawkami dla gości dzień wcześniej, warto je przykryć warstwą żelatyny, by truskawki wyglądały pięknie i świeżo. Wystarczy w szklance 2 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżeczkami zimnej wody. Poczekać, aż napęcznieje i dopiero wtedy zalać gorącą wodą do pełna. Można dodać łyżeczkę cukru i ostudzoną żelatynę rozprowadzić pędzelkiem po wierzchu truskawek. Jeżeli ktoś nie lubi czystej żelatyny spożywczej, może ją zastąpić truskawkową galaretką, która będzie się prezentowała równie pięknie. Smacznego :)
Rady: - Jeżeli nie ma akurat dostępnych świeżych truskawek, możesz je zastąpić innymi owocami. Świetnie się sprawdzą: maliny, jeżyny, jagody, borówki, a nawet brzoskwinie z puszki :) - Jeżeli przygotowujesz ciasto z truskawkami dla gości dzień wcześniej, warto je przykryć warstwą żelatyny, by truskawki wyglądały pięknie i świeżo. Wystarczy w szklance 2 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżeczkami zimnej wody. Poczekać, aż napęcznieje i dopiero wtedy zalać gorącą wodą do pełna. Można dodać łyżeczkę cukru i ostudzoną żelatynę rozprowadzić pędzelkiem po wierzchu truskawek. Jeżeli ktoś nie lubi czystej żelatyny spożywczej, może ją zastąpić truskawkową galaretką, która będzie się prezentowała równie pięknie. Smacznego :)