Katarzynq

Katarzynq

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Letnia tarta z truskawkami bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta na czekoladowym spodzie, z delikatnym i orzeźwiającym kremem, przystrojona truskawkami to idealny przepis na deser w upalny dzień :) Znika z lodówki w kilka minut. A do tego nie musisz w ogóle włączać piekarnika i wystarczy 0,5h wolnego czasu!

Letnia tarta z truskawkami bez pieczenia

Składniki:

Letnia tarta z truskawkami bez pieczenia

Na spód

  • 300 g herbatników zwykłych
  • 100 g masła
  • 3 czubate łyżki kakao (ja połowę porcji kakao zastępuję 3 łyżkami czekolady w proszku )

Na krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy do smaku
  • sok z 1 średniej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Letnia tarta z truskawkami bez pieczenia
Sposób przygotowania spodu: Pokruszone herbatniki zmielić w blenderze na piasek. Dodać kakao i rozpuszczone masło. Wymieszać. Z mokrego piasku uformować spód i boki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zamrażarki (ostatecznie lodówki) na czas przygotowywania kremu. Sposób przygotowania kremu: Do wysokiej miski wrzucić serek mascarpone i od razu wlać śmietanę (takie połączenie uchroni śmietankę przed ubiciem masła). Ubijać na małych obrotach miksera do połączenia składników. Dodać cukru pudru do smaku, sok z cytryny (żeby nie był mdły) i kilka kropel wanilii. Mieszać na dość wysokich obrotach do uzyskania puszystego kremu. Wyłożyć na spód. Udekorować umytymi i pokrojonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.

Rady: - Jeżeli nie ma akurat dostępnych świeżych truskawek, możesz je zastąpić innymi owocami. Świetnie się sprawdzą: maliny, jeżyny, jagody, borówki, a nawet brzoskwinie z puszki :) - Jeżeli przygotowujesz ciasto z truskawkami dla gości dzień wcześniej, warto je przykryć warstwą żelatyny, by truskawki wyglądały pięknie i świeżo. Wystarczy w szklance 2 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżeczkami zimnej wody. Poczekać, aż napęcznieje i dopiero wtedy zalać gorącą wodą do pełna. Można dodać łyżeczkę cukru i ostudzoną żelatynę rozprowadzić pędzelkiem po wierzchu truskawek. Jeżeli ktoś nie lubi czystej żelatyny spożywczej, może ją zastąpić truskawkową galaretką, która będzie się prezentowała równie pięknie. Smacznego :)