wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Tarta rabarbarowo-truskawkowa z kruszonk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To prosta i bardzo smaczna tarta - szczególnie podana z gałką lodów waniliowych

Tarta rabarbarowo-truskawkowa z kruszonk

Składniki:

Tarta rabarbarowo-truskawkowa z kruszonk

 

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • żółtko,
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

 

 

  • kruszonka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • mała szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
  • garść płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Tarta rabarbarowo-truskawkowa z kruszonk
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty, ponakuwać spód widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Po wyjęciu wyłożyć ciasto folią alumieniową, wysypać fasolą lub ryżem i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, zdjąć folię i obciążenie i piec kolejne 10 minut. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki- za wyjątkiem płatków migdałowych- wymieszać palcami, aż powstaną „okruszki”. Odstawić do lodówki.Na podpieczone ciasto pokruszyć biszkopty ( tak żeby były drobne acz widoczne kawałki). Rabarbar pokroić na ok 2 cm kawałki, wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto, dołożyć truskawki i psypać wierzch ciasta kruszonką i płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.