SUPERPRZEPIS

Mini tarta rustykalna z gruszkami

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Mini tarta rustykalna z gruszkami

Moja pierwsza tarta rustykalna:) Wyszła tak pyszna, że wkrótce była powtórka:) Minimum pracy, maksimum smaku...

Składniki:

Mini tarta rustykalna z gruszkami

 

  • 60 g masła
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 małe gruszki
  • 2 czubate łyżeczki nutelli
  • 1 garść płatków migdałowych
  • białko do posmarowania (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Mini tarta rustykalna z gruszkami

Etap 1

Mini tarta rustykalna z gruszkami
Gładkie ciasto przygotowane z masła mąki żółtka cukru pudru i wody.

Masło przełożyć do miski. Dodać do niego żółtko, wodę, cukier puder i mąkę. Szybko zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki.

Etap 2

Mini tarta rustykalna z gruszkami
Schłodzone ciasto rozwałkowane na papierze do pieczenia.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (na grubość ok. 3 mm).

Etap 3

Mini tarta rustykalna z gruszkami
Ciasto posmarowane nutellą i ułożone na nim kawałki gruszek.

Ciasto posmarować nutellą, (brzegi ciasta zostawić nieposmarowane). Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grube półplasterki, ułożyć na nutelli.

Etap 4

Mini tarta rustykalna z gruszkami
Gotowa tarta przełożona razem z papierem do pieczenia na blachę.

Brzegi ciasta zagiąć do góry na gruszki, docisnąć, posmarować białkiem. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę.

Etap 5

Mini tarta rustykalna z gruszkami

Piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut. Upieczoną tartę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Podawać zimną.


Tagi:

tarta