Sposób przygotowania:
Mini tarta rustykalna z gruszkamiEtap 1
Masło przełożyć do miski. Dodać do niego żółtko, wodę, cukier puder i mąkę. Szybko zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki.
Etap 2
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (na grubość ok. 3 mm).
Etap 3
Ciasto posmarować nutellą, (brzegi ciasta zostawić nieposmarowane). Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grube półplasterki, ułożyć na nutelli.
Etap 4
Brzegi ciasta zagiąć do góry na gruszki, docisnąć, posmarować białkiem. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę.
Etap 5
Piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut. Upieczoną tartę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Podawać zimną.