wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

tarta sliwkowa z migdalami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kruche ciasto wyrabiaj tylko do chwili,gdy składniki się polacza. Inaczej ciasto będzie twarde

tarta sliwkowa z migdalami

Składniki:

tarta sliwkowa z migdalami

 

  • 75 dag śliwek
  • 1,5 szklanki maki
  • pol kostki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka śmietany
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

tarta sliwkowa z migdalami
Z podanych składników wyrób ciasto ,po czym wloz do lodowki. Śliwki umyj  ,poprzekrajaj je wzdluzwyjmnij pestki. Ciasto wyjmnij z lodowki, cienko rozwalkuj. Wylep nim natluszczona forme, po czym ponakluwaj widelcem. Przykryj je papierem do pieczenia i piecz przez 25 min w temp 200 stopni. upieczona tarte wyjmnij z piekarnika i ostudz. Posmaruj ja obficie powidlami. Na warstwie powidel uloz polowki sliwek. Tak przygotowana tarte posyp platkami migdalowymi. Piecz 15 minut w temp 180 stopni. Smacznego