Sposób przygotowania:
Szarlotka inaczej
Wszystkie jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Odkładamy 250g
obranych jabłek i trzemy je na drobnej, ziemniaczanej tarce. Do starych jabłek dodjemy roztrzepane jajko, cukier i bardzo
miękkie masło. Wszystko razem łączymy za pomoca miksera na gładką, jednolitą masę.
Dodajemy mąkę zmieszaną wcześniej z solą, sodą i
cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
Orzechy drobno siekamy (ja robię to w rozdrabniaczu), a resztę jabłek kroimy w
kostkę. Do ciasta dorzucamy orzechy z jabłkami mieszamy łyżką masę.
Tortownicę o średnicy ok 23 cm smarujemy masłem lub innym tłuszczem i
wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 40 minut.
Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
obranych jabłek i trzemy je na drobnej, ziemniaczanej tarce. Do starych jabłek dodjemy roztrzepane jajko, cukier i bardzo
miękkie masło. Wszystko razem łączymy za pomoca miksera na gładką, jednolitą masę.
Dodajemy mąkę zmieszaną wcześniej z solą, sodą i
cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
Orzechy drobno siekamy (ja robię to w rozdrabniaczu), a resztę jabłek kroimy w
kostkę. Do ciasta dorzucamy orzechy z jabłkami mieszamy łyżką masę.
Tortownicę o średnicy ok 23 cm smarujemy masłem lub innym tłuszczem i
wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 40 minut.
Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
cherry
Karomery