Sposób przygotowania:
Szarlotka po domowemu
Z wymienionych składników zagnieść ciasto.Powinno być gładkie, nie lepić sie do rąk. Cisto dzielimy na 2 części , jedną część wkładamy do zamrażarki na godzinę.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić jabłka , chwilkę podsmażyć. Kiedy zaczną sie rozpadać dodac cukier i cynamon.
Formę (tortownice najlepiej) lekko wymarować masłem i obtoczyć butłką tartą. Wlepić 1/2 ciasta na spód. Ponakuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 st. C na 7-10 minut.
Wyjąć z pieca, jabłka włożyć na spód.Pozostałą część ciasta z zamrażalnika zetrzec na tarce o dużych oczkach na całym cieście. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Patrzeć od czasu do czasu czy sie nie przypala.
Upieczoną szarlotke ostudzic i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić jabłka , chwilkę podsmażyć. Kiedy zaczną sie rozpadać dodac cukier i cynamon.
Formę (tortownice najlepiej) lekko wymarować masłem i obtoczyć butłką tartą. Wlepić 1/2 ciasta na spód. Ponakuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 st. C na 7-10 minut.
Wyjąć z pieca, jabłka włożyć na spód.Pozostałą część ciasta z zamrażalnika zetrzec na tarce o dużych oczkach na całym cieście. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Patrzeć od czasu do czasu czy sie nie przypala.
Upieczoną szarlotke ostudzic i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!
Pyza
andzia17052007
msewka