Szarlotka po domowemu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne i dobre ciacho do popołudniowej kawy z przyjaciółmi.

Szarlotka po domowemu

Składniki:

Szarlotka po domowemu

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 125g masła
  • 2-3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypte sody
  • 2 łyżki letniej wody (przegotowanej)
  • odrobina soli
  • Jabłka:
  • 1kg jabłek (mogą być papierówki, antonówki)
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Szarlotka po domowemu
Z wymienionych składników zagnieść ciasto.Powinno być gładkie, nie lepić sie do rąk. Cisto dzielimy na 2 części , jedną część wkładamy do zamrażarki na godzinę.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić jabłka , chwilkę podsmażyć. Kiedy zaczną sie rozpadać dodac cukier i cynamon.
Formę (tortownice najlepiej) lekko wymarować masłem i obtoczyć butłką tartą. Wlepić 1/2 ciasta na spód. Ponakuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 st. C na 7-10 minut.
Wyjąć z pieca, jabłka włożyć na spód.Pozostałą część ciasta z zamrażalnika zetrzec na tarce o dużych oczkach na całym cieście. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Patrzeć od czasu do czasu czy sie nie przypala.
Upieczoną szarlotke ostudzic i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!