gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Rurki z kremem maślanym

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 100
         
ocena: 3/5 głosów: 11

Znakomite rurki, które smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Udają się one zawsze i szybko się je robi z gotowego ciasta francuskiego.

Rurki z kremem maślanym

Składniki:

Rurki z kremem maślanym

Ciasto

  • Ciasto francuskie o wadze 475 gramów

Krem maślany

Smarowanie rurek :

  • 1 białko do smarowania rurek,
  • 10 łyżek cukru kryształu do posypania rurek

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem maślanym
Ciasto francuskie o wadze 475 gramów tniemy w poprzek na paski o grubości 3 cm. Każdy pasek ciasta nawijamy na rurkę. Potem ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem kryształem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 15 minut na złoty kolor.

Wystudzone rurki nadziewamy kremem maślanym według przepisu : 1 szklankę mleka, 1 żółtko, cukier kryształ, 1 cukier waniliowy, oba rodzaje mąk łączymy ze sobą i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy.

Miękkie masło rozcieramy mikserem, dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy na jednolitą masę.

Z 1 paczki ciasta francuskiego o wadze 475 gramów wychodzi 18 rurek.