jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szarlotka inaczej- z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto robi się błyskawicznie, więc polecam osobom zapracowanym i kochającym szarlotki :). Ciasto typowe dla kuchni polskiej, więc wzorowane na P Gessler.

Szarlotka inaczej- z kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka inaczej- z kaszą

 

  • Tortownica o średnicy 20 cm
  • Składniki:
  • 1,5 szklanki kaszy manny,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 180 g masła,
  • Około 1,3 kg obranych jabłek,

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka inaczej- z kaszą
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Boli smarujemy masłem. Do miski przekładamy sypkie składniki- mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon. Za pomocą łyżki dokładnie łączymy składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach (powinno być mocno schłodzone). Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno przygotowanej tortownicy wysypujemy ¼ części sypkich składników. Na kasze wykładamy ¼ części masła. Na to układamy 1/3 jabłek. W ten sam sposób naprzemiennie układamy dalsze warstwy. Powinno być 4 warstwy wymieszanych sypkich składników i 3 warstwy jabłek. Po każdym nałożeniu warstwy sypkiej wykładamy masło. Ostatnia warstwę powinna stanowić kasza. Na jej górę wykładamy ostatnia części masła i delikatnie ją skrapiamy wodą. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w 180˚C. Górna warstwa powinna się zrumienić. Zanim wyjmiemy ciasto z formy powinno ono ostygnąć.
Szarlotka inaczej- z kaszą
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach
Szarlotka inaczej- z kaszą
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki
Szarlotka inaczej- z kaszą
masło ścieramy na tarce o grubych oczkach
Szarlotka inaczej- z kaszą
na przygotowanej tortownicy układamy naprzemiennie przygotowane składniki