Sposób przygotowania:
Szarlotka inaczej- z kaszą
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Boli smarujemy masłem. Do miski przekładamy sypkie składniki- mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon. Za pomocą łyżki dokładnie łączymy składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach (powinno być mocno schłodzone). Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno przygotowanej tortownicy wysypujemy ¼ części sypkich składników. Na kasze wykładamy ¼ części masła. Na to układamy 1/3 jabłek. W ten sam sposób naprzemiennie układamy dalsze warstwy. Powinno być 4 warstwy wymieszanych sypkich składników i 3 warstwy jabłek. Po każdym nałożeniu warstwy sypkiej wykładamy masło. Ostatnia warstwę powinna stanowić kasza. Na jej górę wykładamy ostatnia części masła i delikatnie ją skrapiamy wodą. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w 180˚C. Górna warstwa powinna się zrumienić. Zanim wyjmiemy ciasto z formy powinno ono ostygnąć.