BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Tarta Tatin z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tarta Tatin to tarta francuska , gdzie podstawą są jabłka .

Tarta Tatin z karmelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta Tatin z karmelem

 

  • na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko jaja
  • Masa:
  • 4 szt jabłka Jonagold
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1/2 szkl śmietanki słodkiej
  • lody

Sposób przygotowania:

Tarta Tatin z karmelem
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto , które wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce okolo 30 minut . Robimy karmel: 150 g cukru rozpuszczamy ze 150 g masła , karmelizujemy , wlewamy śmietankę , cały czas mieszamy .Gdy będzie gotowy , wlewamy połowę na wyłożone ciasto w foremce do tarty . Myjemy jabłka , kroimy w plastry , wykładamy na karmelu . Pozostały karmel wylewamy na jabłka . Tartę pieczemy na dole piekarnika(nie na samym dnie) około 25 minut w temp . 190-200 C . Podajemy ciepłą z lodami .Smacznego!
Tarta Tatin z karmelem
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto .
Tarta Tatin z karmelem
Schłodzone ciasto wykładamy do foremki .
Tarta Tatin z karmelem
Układamy plasterki jabłek , polewamy karmelem .
Tarta Tatin z karmelem
Tartę pieczemy 25 minut w piekarniku do 200 C .