marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta toffi z gruszkami i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tarte z przeróżnymi dodatkami, np. owoce, bakalie lub nawet kremy smakowe są chętnie spożywane przez domowników lub gości. Do tego są mniej pracochłonne niż inne,np.przekładańce z kremem.

Tarta toffi z gruszkami i bakaliami

Składniki:

Tarta toffi z gruszkami i bakaliami

 

  • 200 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 4 żółtka surowe lub gotowane,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • średnia puszka masy toffi,
  • śmietanki tyle,ile zabierze ciasto (ok.1/2 kartonika),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do blaszki,
  • Nadzienie:
  • 4 duże gruszki twarde,
  • 35 dag.daktyli,
  • 35 dag. płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Tarta toffi z gruszkami i bakaliami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek i wbić cztery żółtka oddzielone od białek lub dodać je po ugotowaniu i oddzieleniu od białek i posiekać ponownie z resztą. Ponadto dodać połowę zawartości puszki z masą toffi lub krówkową oraz pół szklanki cukru, śmietankę i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść oraz schłodzić przez godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, blaszkę natłuścić. Gruszki opłukać i pokroić na wzdłuż, odcinając ogonki i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki podłużne. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim blaszkę, zwłaszcza na brzegach. Wierzch ciasta nakłuć widelcem i ułożyć nań plasterki gruszek, obsypać obranymi i posiekanymi daktylami oraz gotowymi płatkami migdałowymi. Wstawić blaszkę z ciastem do gorącego piekarnika na 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić. Pokroić i podawać.

Tagi:

ciasto tarta