Sposób przygotowania:
Tarta toffi z gruszkami i bakaliami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek i wbić cztery żółtka oddzielone od białek lub dodać je po ugotowaniu i oddzieleniu od białek i posiekać ponownie z resztą. Ponadto dodać połowę zawartości puszki z masą toffi lub krówkową oraz pół szklanki cukru, śmietankę i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść oraz schłodzić przez godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, blaszkę natłuścić. Gruszki opłukać i pokroić na wzdłuż, odcinając ogonki i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki podłużne. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim blaszkę, zwłaszcza na brzegach. Wierzch ciasta nakłuć widelcem i ułożyć nań plasterki gruszek, obsypać obranymi i posiekanymi daktylami oraz gotowymi płatkami migdałowymi. Wstawić blaszkę z ciastem do gorącego piekarnika na 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić. Pokroić i podawać.