marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krucha tarta z orzechami i masą toffi.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z wyżej podanych składników wyrobić kruche ciasto i zagnieść w kulę.Schłodzić 30 min.Rozwałkować,wyłożyć na blachę,kłaść masę,orzechy.Upiec.

Krucha tarta z orzechami i masą toffi.

Składniki:

Krucha tarta z orzechami i masą toffi.

 

  • 180 g.mąki pszennej,
  • 200 g.masła,
  • 4 żółtka,
  • puszka gotowej masy toffi czy krówkowej,
  • 35 dag.siekanych orzechów laskowych,pistacji czy włoskich,
  • szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%,lub gęstej śmietany,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z orzechami i masą toffi.
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać z
masłem na wiórki ostrym,długim nożem.Zsunąć na środek,zrobić
dołek,dać żółtka oddzielone od białek,cukier,śmietankę,szczyptę soli.Wyrabiać i zagnieść,podsypując mąką pod spód,w razie potrzeby dodać więcej śmietany.Schłodzić 30 min.Rozwałkować,
wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i wysypaną bułką tartą,zalepić także boki formy brzegami ciasta kruchego,kłaść łyż-
-kami masę toffi czy krówkową z puszki,posypując po wierzchu obranymi i siekanymi orzechami jakie są w domu.Nagrzać piekarnik do 200 st.C i piec od 25- 30 min.Po upieczeniu wystudzić i kroić z blachy na talerzyki deserowe.

Tagi:

tarta