krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta truskawkowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

piec w mocno nagrzanym piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem ciasto trzymać w piekarniku do jasnożółtego koloru

Tarta truskawkowa.

Składniki:

Tarta truskawkowa.

 

  • 20dag.mąki
  • 1/2kostki margaryny
  • 2łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2szklanki truskawek
  • 2białka
  • 1/2szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowa.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i z margarynądodać żółtkai cukier szybko zagnieść ciasto schłodzićw lodówce przez 15 minut wylepić nim natłuszczoną foremkę i upiec w mocno nagrzanym piekarniku w tym czasie ubić pianę z białek dodając cukier puder w dalszym ciągu ubijać ubijać na parze aby piana zgęstniała .Umyte obsuszone pokrojone w ćwiartki truskawki wymieszać z pianą i cukrem waniliowym ,a gdy ciasto w piekarniku nabieże jasnożółtego koloru ułożyć na nim owoce i zapiec przez 10 minut.