ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Tarta truskawkowa z kokosową panna cottą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pięknie prezentujące się ciasto, idealne na upały i nie tylko. Smak wczesnego lata, połączenie smaków, które z samego założenia musi dobrze smakować!

Tarta truskawkowa z kokosową panna cottą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta truskawkowa z kokosową panna cottą

 

  • Składniki są na wysoką formę:
  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko (u mnie znów z kaczego jaja)
  • mus truskawkowy:
  • 600 g truskawek mrożonych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Kokosowa panna cotta:
  • ok 500 ml mleka kokosowego
  • 200 ml śmietanki 30%.
  • cukier do smaku
  • Dodatkowo do dekoracji:
  • truskawki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowa z kokosową panna cottą
Mąkę, wodę, olej, cukier i cukier waniliowy łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniło. Truskawki umieszczamy w rondelku i zalewamy ok 1/4 szkl wody, zagotowujemy. Dosładzamy do smaku. Galaretki truskawkowe zalewamy szklanką wody i odstawiamy na ok 15 min. Truskawki miksujemy blenderem i wlewamy do gorącego musu przygotowane galaretki i dokładnie wymieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny i lekko tężejący mus wylewamy na zimny spód tarty. Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Żelatynę zalewamy chłodna wodą, tak, aby tylko ją pokryła. Czekamy, aż spęcznieje i przekładamy do mleka ze śmietanką. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Czekamy, aż zacznie się delikatnie zsiadać. Do tego momentu często ją mieszamy. Wylewamy na mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Do dekoracji ubijamy na sztywno śmietanę, dosładzamy do smaku i pokrywamy nią nasze ciasto. Dodatkowo układamy owoce.
Tarta truskawkowa z kokosową panna cottą
Etap 1. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie!