Sposób przygotowania:
Tarta warzywna z kalafiorową koronąSpód:
Do miski przełożyć obie mąki, dodać 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Dodać żółtko i olej. Ponownie wymieszać.
Stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, około 3,5 minuty.
ETAP 2:
Następnie rozwałkować na cienki płat i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 21 cm). Docisnąć do ścianek.
Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą białą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 10 minut.
Następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 12-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Nadzienie:
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Gdy to nastąpi dodać startą na dużych oczkach cukinie i marchewkę.
Oprószyć solą,dodać 2 łyżki wody i dusić.
ETAP 4:
W międzyczasie ogórki umyć, osuszyć. Przekroić na pół,usunąć pestki łyżeczką i pokroić na małe kawałki.
Gdy warzywa będą na wpół miękkie na patelnie dodać ogórki.
Po około 2 minutach wrzucić ugotowaną ciecierzyce i dusić całość do miękkości.
Doprawić przyprawą curry.
ETAP 5:
Kalafior umyć,osuszyć i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
Następnie odcedzić i ostudzić. Przełożyć do pojemnika blendera,dodać serek i koperek i zmiksować na gładko.
Na ostudzony spód wyłożyć warzywny farsz.
ETAP 6:
Następnie za pomocą rękawa cukierniczego na wierzchu tarty zrobić koronę z kalafiora.
Zapiekać w 180-190 st około 20-25 minut. Smacznego!
2milutka