AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Pasztet warzywny z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Jestem fanką pasztetów, w szczególności warzywnych. Są idealne do kanapek, świetnie się je rozsmarowuje na chlebie. Bardzo dobre też z dodatkami typu sos czy posypane kiełkami :-)

Pasztet warzywny z ciecierzycą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pasztet warzywny z ciecierzycą

 

  • 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 150 ml oleju roslinnego
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 jajko surowe
  • 2 laski selere naciowego
  • 1 por (częsć biała)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liscie laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Pasztet warzywny z ciecierzycą
Pora kroimy na talarki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. I smażymy na małym ogniu aż por będzie szklisty.

Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce, seler naciowy kroimy w kostkę a czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę. Kiedy por będzie gotowy wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, wrzucamy resztę warzyw i dusimy wszystko przez około 15 minut.

Gotowe warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, ziarna słonecznika jajko surowe, olej oraz pozostałe przyprawy i wszystko razem mielimy na gładką masę. Doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem.

Przekładamy do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie pasztet wyjmujemy i studzimy.  


Pasztet warzywny z ciecierzycą
por pokrojony w talarki, szkli się na małym ogniu
Pasztet warzywny z ciecierzycą
marchewka, pietruszka i seler - kolejne składniki pasztetu
Pasztet warzywny z ciecierzycą
wszystkie składniki wraz z przyprawami tuż przed zmieleniem
Pasztet warzywny z ciecierzycą
keksówka natarta olejem i wysypana bułką tartą, za chwilę znajdzie się tam masa na pasztet
Pasztet warzywny z ciecierzycą
masa wyłożona i powędruje do piekarnika na 15 minut
Pasztet warzywny z ciecierzycą
gotowy pasztet po wyjęciu z piekarnika

Tagi:

warzywa dania