Sposób przygotowania:
Pasztet warzywny z ciecierzycą
Pora kroimy na talarki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. I smażymy na małym ogniu aż por będzie szklisty.
Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce, seler naciowy kroimy w kostkę a czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę. Kiedy por będzie gotowy wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, wrzucamy resztę warzyw i dusimy wszystko przez około 15 minut.
Gotowe warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, ziarna słonecznika jajko surowe, olej oraz pozostałe przyprawy i wszystko razem mielimy na gładką masę. Doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem.
Przekładamy do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie pasztet wyjmujemy i studzimy.
Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce, seler naciowy kroimy w kostkę a czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę. Kiedy por będzie gotowy wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, wrzucamy resztę warzyw i dusimy wszystko przez około 15 minut.
Gotowe warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, ziarna słonecznika jajko surowe, olej oraz pozostałe przyprawy i wszystko razem mielimy na gładką masę. Doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem.
Przekładamy do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie pasztet wyjmujemy i studzimy.
robaczek