Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Klopsiki w warzywnej potrawce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo syte i bardzo pożywne danie. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami,ryżem,makaronem lub pieczywem. Ja podałam z ryżem i w tej wersji bardzo nam smakowało.

Klopsiki w warzywnej potrawce

Składniki:

Klopsiki w warzywnej potrawce

Klopsiki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej

Sos:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia ( 2- 3 łyżki )

Sposób przygotowania:

Klopsiki w warzywnej potrawce
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce. Do mięsnej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, bułkę tartą,przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej. Klopsiki obsmażmy ze wszystkich stron na oleju.

2. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Kukurydze osączamy z zalewy.

3. Paprykę płuczemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy.

4. W garnku rozgrzewamy olej dajemy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę przesmażamy,dodajemy pomidory i klopsiki. Całość dusimy do miękkości często mieszając.

5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy kalafior, kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Jeszcze chwilę przesmażamy. Podajemy.