Sposób przygotowania:
Klopsiki w warzywnej potrawce
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce. Do mięsnej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, bułkę tartą,przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej. Klopsiki obsmażmy ze wszystkich stron na oleju.
2. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Kukurydze osączamy z zalewy.
3. Paprykę płuczemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy.
4. W garnku rozgrzewamy olej dajemy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę przesmażamy,dodajemy pomidory i klopsiki. Całość dusimy do miękkości często mieszając.
5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy kalafior, kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Jeszcze chwilę przesmażamy. Podajemy.
2. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Kukurydze osączamy z zalewy.
3. Paprykę płuczemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy.
4. W garnku rozgrzewamy olej dajemy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę przesmażamy,dodajemy pomidory i klopsiki. Całość dusimy do miękkości często mieszając.
5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy kalafior, kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Jeszcze chwilę przesmażamy. Podajemy.