Sposób przygotowania:
Tarta wiosenna z brokułem, kapustą i jajkamiCiasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie wyrabiać je koło 3-4 minuty. Rozwałkować na grubość około 7 mm, wyłożyć do formy, lekko nakłuć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 10 minut, wyjąć, przestudzić.
Wypełnienie:
Cebulę i seler drobno pokroić , wrzucić na rozgrzana patelnię. Gdy się zeszklą , dodać porwanego na drobne różyczki brokułu. Podlać odrobiną wody i dusić,aż brokuł będzie na wpół miękki.
Lekko rozgotowanego brokuła rozgnieść przy pomocy widelca, i dodać posiekaną drobno kapustę.
Ponownie podlać wodą i dusić do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Przestudzić.
ETAP 3:
W misce roztrzepać jajka ( surowe) z białkiem, solą i startym czosnkiem. Dodać jogurt i serek, wymieszać.
Mieszaninę przelać do warzyw i dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Nadzienie wyłożyć na kruchy spód. Obrane jajka na twardo pokroić na plastry, które ułożyć na wierzchu tarty.
Piec w 180 st około 25-30 minut, do ścięcia nadzienia. Smacznego!
Czekoladka 2