jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z borówkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasta z owocami nie mają sobie równych. Tarta jest pyszna i uniwersalna, gdyż zamiast borówek można użyć innych sezonowych owoców (truskawki, maliny).

Tarta z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z borówkami

 

  • Tarta o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 20 g mąki,
  • ½ kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 ml serka mascarpone,
  • Około 3 łyżki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Borówka amerykańska do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tarta z borówkami
CIASTO: Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i schładzamy ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na przygotowaną formę - formujemy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (180°C). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy. Wnętrze wypełniamy masą śmietanową. Na wierzchu tarty układamy świeże borówki. Całość odstawiamy do chłodu, by śmietanka zastygła. MASA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy serek, a następnie cukier do smaku ( według uznania – u mnie 3 łyżki). Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy całość i wylewamy na przygotowane ciasto kruche.
Tarta z borówkami
Przed podanie porcjujemy na mniejsze części.