SUPERPRZEPIS

Wytrawna tarta z brokułami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wytrawna tarta z brokułami Więcej zdjęć (3)

Przepis na pyszną tartę, do której tak naprawdę można wrzucić wszystko co nawinie się pod rękę. Przepis na blachę o średnicy ok. 20 cm.

Składniki:

Wytrawna tarta z brokułami

 

  • CIASTO:
  • # 1 jajko
  • # 1,5 szklanki mąki
  • # pół kostki masła/margaryny
  • # 1 łyżeczka soli
  • # 3 łyżki zimnej wody

 

 

  • [Ja robię ciasto w takich ilościach i połowę zamrażam na następny raz, dlatego jeśli ktoś woli za każdym razem robić świeże ciasto, proszę podzielić składniki na pół]

 

 

 

  • NADZIENIE:
  • # 3 różyczki brokuła
  • # pół papryki
  • # pół cebulki
  • # kilka pomidorków koktajlowych

 

  • świetnie sprawdza się większość warzyw, np. cukinia, seler naciowy, por, a także oliwki czy kapary.

 

 

 

  • MASA DO ZALANIA:
  • # 1 jajko
  • # 200 g śmietany
  • # sól, pieprz oraz inne przyprawy wedle upodobań
  • (ja dodałam zioła prowansalskie, granulowany czosnek oraz świeżą bazylię)
  • # starty żółty ser (3-4 garści)

Sposób przygotowania:

Wytrawna tarta z brokułami
1) Zagnieść ciasto aby miało dosyć plastyczną konsystencję. (Jeśli jest zbyt rzadkie, a większa ilość mąki na nic się nie zdaje należy schłodzić je w lodówce)



2) Ciasto wyłożyć na formę do tarty (którą na wszelki wypadek można wysmarować tłuszczem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiec przez około 15-20 minut.



3) W międzyczasie przygotować, pokroić warzywa. W przypadku cebuli, można ją zeszklić na patelni, zaś brokuły można na kilka minut włożyć do gotującej się wody.



4) Należy przygotować również masę, mieszając ze sobą wszystkie składniki wymienione powyżej.



5) Kiedy ciasto będzie zapieczone, wyłożyć na nie pokrojone warzywa. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną i ponownie włożyć do piekarnika na około 40 minut.
Wytrawna tarta z brokułami
Częściowo przygotowane warzywa do wyłożenia na ciasto
Wytrawna tarta z brokułami
Tarta z warzywami i masą gotowa do ponownego pieczenia