Wiolka007

Wiolka007

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tarta z brokułami i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i prosta w wykonaniu tarta, odmiana dla zwykłego niedzielnego obiadu z ziemniakami i schabowym!

Tarta z brokułami i serem feta

Składniki:

Tarta z brokułami i serem feta

 

 

  • farsz:
  • paczka mrożonych brokułów Hortex (ja daję paczkę bo bardzo je lubię)
  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • ser żółty i feta
  • śmietana 18%
  • 3 jajka
  • ew. pieczarki jeśli ktoś lubi :)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z brokułami i serem feta
W dużej misce łączymy suche składniki, dodajemy posiekane drobno masło, wodę i żółtka. Szybko ugniatamy i wkładamy ciasto na 20 min do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Nakłuwamy widelcem ciasto i podpiekamy w temp. 200stopni ok 12-15 minut. Podgotowuję brokuł żeby rozmarzł, podsmażam cebulkę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Ew. podsmażam też wcześniej rozmrożone pieczarki. Posypuję podpieczone ciasto częścią startego sera żółtego, rozkładam równomiernie przygotowane warzywa i mięso. W misce łączę na jednolitą masę śmietanę i jajka, doprawiam solą i pieprzem, dodaję też białka, które zostały mi z ciasta. Zalewam tym tartę. Piekę ok. 20 minut w temp 180 stopni, potem posypuję resztę sera żółtego i fety. Piekę jeszcze 10 minut lub do momentu ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej. Życzę smacznego.