Sposób przygotowania:
Tarta z brokułami i serem feta
W dużej misce łączymy suche składniki, dodajemy posiekane drobno masło, wodę i żółtka. Szybko ugniatamy i wkładamy ciasto na 20 min do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Nakłuwamy widelcem ciasto i podpiekamy w temp. 200stopni ok 12-15 minut. Podgotowuję brokuł żeby rozmarzł, podsmażam cebulkę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Ew. podsmażam też wcześniej rozmrożone pieczarki. Posypuję podpieczone ciasto częścią startego sera żółtego, rozkładam równomiernie przygotowane warzywa i mięso. W misce łączę na jednolitą masę śmietanę i jajka, doprawiam solą i pieprzem, dodaję też białka, które zostały mi z ciasta. Zalewam tym tartę. Piekę ok. 20 minut w temp 180 stopni, potem posypuję resztę sera żółtego i fety. Piekę jeszcze 10 minut lub do momentu ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej. Życzę smacznego.