Tarta z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta z cukinią.....................................

Tarta z cukinią

Składniki:

Tarta z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią
Składniki ciasta posiakaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 min do lodówki. Piecz około 15 minut w temperaturze 180^C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przez sito i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmiękie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Smietanę ubij z jajkami, solą pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukini rozłóż na podpieczonym cięscie. Zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temperaturze 170^C. Możesz podać na ciepło lub zimno.