LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Tarta z jeżynami i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

na niedzielną kawkę tarta z jeżynami i twarożkiem

Tarta z jeżynami i twarogiem

Składniki:

Tarta z jeżynami i twarogiem

 

  • 200 g maki
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 600 g jeżyn
  • 200 g twarożku (homogenizowanego)
  • 50 g cukru pudru
  • do polewy potrzebujemy
  • 100 g galaretki z czarnych porzeczek
  • 50 ml koniaku

Sposób przygotowania:

Tarta z jeżynami i twarogiem
Mąkę razem z solą przesiewamy ,i dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę jajko cukier puder i robimy ciasto dolewając mleka , Następnie robimy z ciasta kulę i owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około 30 minut . Po tym czasie rozwałkować ciasto wyłożyć nim formę na tartę nakłuć szpikulcem i piec w temperaturze 200 c na około 25 minut aż nabierze złotowego koloru jeżyny osączyć ,a twarożek utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę i wkładamy na przestudzoną tartę i na twarożek układamy osuszone jeżyny i wkładamy na chwilę do lodówki ,w rondelku rozpuszczamy galaretkę i dolewamy do niej koniaku wyciągamy tartę i polewamy ochłodzoną tartę i ponownie wkładamy do lodówki by stężała