Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką
Przygotować ciasto. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać margarynę i posiekać nożem. Nastęnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Uformować z ciasta kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę - spód formy i boki na wysokość ok 3 cm.. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, moja ma 26 cm średnicy. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Formę wstawić do piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto dobrze się zarumieni. Następnie ciasto wystudzić i posmarować dżemem. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawic do lodówki do schłodzenia.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2