migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto z bita śmietana na kruchym spodzie. Łatwe do zrobienia a prezentuje się znakomicie. Można użyć dowolnych owoców.

Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką

Składniki:

Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką

 

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 150-200 g borówek
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką
Przygotować ciasto. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać margarynę i posiekać nożem. Nastęnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Uformować z ciasta kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę - spód formy i boki na wysokość ok 3 cm.. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, moja ma 26 cm średnicy. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Formę wstawić do piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto dobrze się zarumieni. Następnie ciasto wystudzić i posmarować dżemem. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawic do lodówki do schłodzenia.