mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Jeżynowa tarta z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tarta mocno jeżynowa z kremem budyniowym. Znika bardzo szybko. Teraz na jeżyny trwa więc warto to wykorzystać.

Jeżynowa tarta z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeżynowa tarta z kremem budyniowym

 

 

  • krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru płaskie

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowa tarta z kremem budyniowym
Do pojemnika wysokiego przesiewam mąkę, dodaję masło zimne kawałki, żółtka, wodę, cukier, kakao i miksuje w malakserze. Przekładam do miski zagniatam krótko i wstawiam do lodówki na godzinę. Formę od tart średnica 26 cm smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przekładam do formy. Zrywam papier, ciasto ugniatam dokładnie i nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 20 minut. W miseczce rozrabiam budyń i mąkę z połową mleka. Drugą połowę mleka zagotowuję i wlewam budyń rozrobiony.Wyłączam gaz i wbijam żółtka. Mieszam dokładnie. Budyń studzę. Masło ucieram mikserem, i dodaję po łyżce budyniu zimnego i dalej ucieram i dokładam po łyżce. Krem ma mieć gładką konsystencję.Spód od tary wystudzony smaruję konfiturą, dodaje krem, na to jeżyny, kawałki truskawek. Wstawiam tartę do lodówki na godzinę
Jeżynowa tarta z kremem budyniowym
spód tarty podpieczony czekoladowy gotowy
Jeżynowa tarta z kremem budyniowym
budyń rozrobiony z mąką ziemniaczaną w kubku
Jeżynowa tarta z kremem budyniowym
tarta upieczona posmarowana konfiturą truskawkową
Jeżynowa tarta z kremem budyniowym
krem budyniowo maślany ucierany puszysty