Tarta z waniliowym kremem i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Krucha tarta z delikatnym kremem waniliowym i świeżymi truskawkami to idealny deser, który przybliża do nas lato. Doskonały zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Tarta z waniliowym kremem i truskawkami

Składniki:

Tarta z waniliowym kremem i truskawkami

 

  • Kruche ciasto:

 

  • 125 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 75 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody

 

  • Krem waniliowy:

 

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Tarta z waniliowym kremem i truskawkami
Masło kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Teraz możemy przygotować krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego 2/3 cukru, rozkrojoną laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie żółtka ubijamy na puszysta masę razem z cukrem. Wrzące mleko przelewamy delikatnie do ubitych żółtek cały czas dokładnie mieszając. Potem całą masę przelewamy znowu do garnka, stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż masa będzie odpowiednio gęsta. Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając.

Formę do tarty natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również do wywinięcia rantu formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po tym czasie usuwamy kulki i dopiekamy ciasto kolejne 10-15 minut, aż będzie złociste. Ciasto odstawimy do przestygnięcia.

Z kremu wyjmujemy laskę wanilii. Na zimne ciasto wykładamy zimny krem, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki.